In de zomerperiode heb ik altijd net iets meer tijd om in de avond even bij de beesten langs te gaan. Struinend door de weilanden moet je de beesten altijd goed in de gaten houden. Moeders zijn alert op hun kroost, er springen er inmiddels al weer een zevental rond. En bij twee groepen lopen stieren die hun aanwezigheid al loeiend duidelijk laten blijken. Bovendien moet je ook opletten niet te struikelen over / in de kuilen die zij graven in het weiland: de stierenkuil.
Verspreid over onze weidepercelen liggen diverse kuilen. Hier hebben de stieren zich uitgeleefd. Om hun mannelijkheid voor de buurman te tonen gooien ze het zand met hun voorpoten omhoog, over hun rug. Niet zo best voor onze weide, wel interessant voor andere.
Allereerst voor het jonge grut dat ook in de wei loopt. Een prachtige plek om te spelen, zo’n kuil. Tijdens een avondbezoek dit voorjaar maakte deze drie er gretig gebruik van. Op jonge leeftijd moet je natuurlijk al laten zien wie het mannetje is. Dat kan later zo maar anders zijn.
Daarnaast zijn deze kuilen ook waardevol voor insecten. Graafwespen, zandbijen en andere insecten gebruiken de kuilen als nestplaats. Een klein gaatje in één van onze kuilen verraad de aanwezigheid van … Geen idee welk beestje het is, dat is aan het gat niet af te lezen en de bezige bij die het gemaakt zou kunnen hebben zie ik bij dit bezoek niet. Andere kuilen tonen meer activiteiten, zou moeten lukken de dader een keer te spotten.
Komende weken maar eens kijken of ik de bij of wesp daadwerkelijk gravend kan aantreffen. Daarnaast gaan we er deze zomer ook een weekje echt tussenuit. We hebben een huisje. Wat ik daar ga doen. Een kuil graven bij recreatieplas ’t Zand in Alphen. Even mijn mannelijkheid tonen en vervolgens lekker met Saar spelen, uit de wind in het zonnetje.
PS. Op de website van Stichting Ark geeft onderstaande afbeelding een mooi beeld van de insecten die profiteren van de stierenkuil. Hier vind je ook meer informatie over de stierenkuil en onderzoeken die de stichting daar naar doet bij natuurlijke kuddes. Ook te vinden in het boerenland dus.